kurkuma goed voor brein
Het ontstaan van nieuwe zenuwcellen noemen we ‘neurogenese’. Pas sinds kort hebben we ontdekt dat neurogenese gedurende ons hele leven plaats kan vinden in bepaalde hersengebieden. Door de juiste voedingsmiddelen te nuttigen kun je de groei van nieuwe hersencellen stimuleren.
Vooral het eten van gezonde dingen en in kleine porties (calorie-inname reduceren) is het recept om goed voor je bovenkamer te zorgen. Veel voeding en hun effect is getest op dieren, van sommige producten weten we inmiddels welk effect het heeft op de mens. Zo zorgt o.a. kurkuma (geelwortelpoeder of koenjit) voor een positief effect op leervermogen en geheugen . Dat geldt ook voor de flavonoïden; dat zit o.a. in blauwe bessen en thee. Het zit ook in cacao, maar het nadeel van chocolade is dat het veel vetten en suikers bevat, dus veel calorieën wat de aanmaak van nieuwe cellen verstoort.
Omega-3 vetzuren hebben ook een positief effect op ons geheugen en de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.
Curcumine of kurkuma is een kruid dat veel in India en Indonesië wordt gebruikt, in ons land is het het hoofdbestanddeel van kerrie.
Je kunt het kruidenpoeder makkelijk in soepen of stoofpotjes verwerken, ik maak elke maand een potje Ghee (video over hoe je dit thuis maakt) en vermeng dat met enkele theelepels kurkuma; zo krijg ik makkelijk vrijwel dagelijks een portie naar binnen bij het bakken van een eitje of stukje vis! Misschien een tip voor jouw gezin? Klik hier voor een lekker ontbijt met kurkuma!
​