top of page

Benieuwd?

neem contact met me op

een dier spreekt tot ons via zijn gedrag; luister ernaar

IMG_2172.jpeg

Caroline Nuijts
06-38055320

caroline@breinwerk.info

visual.png

sleetje rijden

Je hebt het vast weleens bij een andere hond gezien of bij je eigen hond: na het ontlasten schuiven met het kontje over de grond. Een teken van 'last' of 'jeuk' aan de anus. In de meeste gevallen is dit bedoeld om de anaalklieren te legen; ze kunnen te gevuld raken en voor ontstekingen zorgen. Bij elke ontlasting komt er een beetje van de vloeistof van de klieren mee; hèt communicatiemiddel van honden. Hoewel er ook bij grote schrik of paniek opeens 'geleegd' kan worden en dat ruik je maar al te goed!

Wanneer de anaalklieren via de ontlasting niet goed geleegd worden, zie je dus vaak het sleetje rijden. Soms moet de dierenarts (en sommige trimmers doen het ook) de anaalklieren dan legen. In feite is de onderliggende oorzaak van sleetje rijden van je hond een probleem van de spijsvertering en de voeding.

Bij te zachte ontlasting, waarbij de dierenarts erg vaak moet legen, kun je het beste overstappen naar rauw vlees voeren. De ontlasting wordt een stuk minder (omdat er meer nutriënten worden opgenomen, zie je vaak een enorm verschil in de hoeveelheid ontlasting en een betere geur. Voeg daar vezels aan toe (zie deze pagina) en de kans is erg groot dat je hond geen last meer heeft van de anaalklieren en van het ongemak dat dat met zich meebrengt.  

Geef je je hond al rauw vlees en zijn de drollen te hard? Let op of er niet teveel bot in zit en ook hierbij is het belangrijk vezels toe te voegen in de vorm van gepureerde groentes.

Bij rauw vlees kun je ook bij je leverancier checken wat het botgehalte is, misschien loont het de moeite over te stappen naar een KVV met een lager botgehalte.

nei-therapie dier

Boek een sessie om de spijsvertering van je hond te verbeteren

tips en artikelen

als dieren konden spreken, zouden ze onthutst zwijgen

Algemene voorwaarden

Privacy policy

© breinwerk 2023

bottom of page