top of page

Benieuwd?

neem contact met me op

als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg

JinteCaroline_edited_edited.jpg

Caroline Nuijts
06-38055320
caroline@breinwerk.info

visual.png

prikangst

Ik heb nu 45 jaar diabetes type 1 en kan me nog levendig herinneren dat er een apparaat op de markt kwam om je bloedsuikers te meten en een vingerprik te doen. Die vingerprikker leek in mijn ogen toen een guillotine en het bloedprikapparaat was zo groot als een toenmalige doos om videobanden in te bewaren!

Prikangst is erg vervelend, maar er is wat aan te doen!

​

Het heeft me jaren gekost om zonder angst te prikken, of gewoon ontspannen te prikken. Natuurlijk verergerde dat weer even toen ik startte met het dragen van een pomp; het infuus plaatsen, het geluid van de schieter al, ik vond het niks. Inmiddels gaat het prima, afgezien van soms een vingerprik die onprettig is.

Hieronder vind je tips die vanuit NLP technieken een stuk verlichting geven en jou van dienst kunnen zijn als je moet prikken of geprikt moet worden. Ik sluit af met mijn eigen strategie voor succesvol en ontspannen prikken.

Ontspanning of spanning is van invloed is op de prik zelf. Afleiding is daarbij nog het allerbelangrijkste, want zodra je start met het klaarmaken van je injectie laat je onbewuste al allerlei alarmbellen rinkelen (denk aan de hond van Pavlov). Je brein is geprogrammeerd op die prik en ontspannen is dan juist niet zo makkelijk.* Allerlei neurotransmitters die stress opwekken, komen dan juist vrij en dat gebeurt onbewust; daar kun je niet zoveel aan doen. Bewust kun je er wel iets aan doen. En wanneer je het bewust vaak oefent, sluipt het op een gegeven moment je onbewuste in. Het is net als de tafeltjes uit je hoofd leren; het vraagt eerst oefening!

  1. Denk vlak voordat je prikt terug aan het moment dat je ontspannen was (bijvoorbeeld een zonnige vakantie) sluit je ogen en zie daar weer helder een plaatje van, zit je voor dat gevoel weer echt in dat moment…ga je gang met prikken.

  2. Lachen maakt endorfine vrij in je brein en oxytocine, de ‘feelgood’ stofjes zogezegd, zelfs ‘nep’lachen heeft hetzelfde effect op je brein. Laat je partner of vader,moeder een goede grap vertellen, of herinner je weer die laatste keer dat je niet bijkwam van de lach. Perfecte afleiding voor je brein met ontspanning als gevolg. Je brein kan echt multitasken; tegelijkertijd een cognitieve en een motorische handeling verrichten.

  3. Stel je naaldje of injectie voor met een lachend figuurtje erop, een clowntje dat zijn tong uitsteekt, je baas met een luier aan of pruik op, fantaseer er maar lekker op los, als jij er maar om kan grinniken.

  4. Ademhaling; neem een diepe ademteug in, houd even vast en op het moment van uitademen kan je lichaam vrijwel niets anders dan ontspannen; het perfecte moment om te prikken. Overigens vraag ik dit altijd aan de tandarts bij een verdoving: "Wilt u alstublieft de injectie zetten op het moment van mijn uitademing" Nee, dit leer je schijnbaar niet op de tandartsopleiding, erg jammer.

Het tellen tot een bepaald getal kan werken, maar voor de meeste mensen zal het eindgetal meteen een trigger geven tot stress omdat je hersenen precies weten wat er komen gaat naarmate je verder telt; het is dezelfde conditionering zoals hierboven* staat omschreven.; wissel dus vaak van getal zodat de getallen geen gewoonte vormen in je hoofd of tel een keer met woorden waar je de humor van inziet; doos, muts, troela. Terwijl je nadenkt over de woordenset kun je het infuus of de injectie toedienen. Je geeft jezelf nl. 2 opdrachten waardoor je je brein een beetje in de war brengt en met die afleiding kun je makkelijker ontspannen!

Daarbij kun je er ook iets aan hebben om je eigen strategie als het ware te ontmantelen; wat doe je eigenlijk precies voordat je gaat prikken? Verandert je ademhaling, beeld je je plaatjes in van hoe het mis gaat, hoor je bepaalde geluiden? Ga je vijf zintuigen eens na om te ontdekken of er een patroon in zit. Zodra jou iets van dat patroon duidelijk wordt, weet je dat je het kunt veranderen zodat het gevoel verandert. NLP houdt zich bezig met het ontmantelen van een slechte strategie om die te vervangen door een goede. Hoor je tijdens het prikken de begintune van de film Jaws in je hoofd, start dan met het zingen van een blij liedje in je hoofd terwijl je prikt. Merk je dat je ademhaling verandert, verander dan iets aan je ademhaling enz.

Laat je evt. helpen bij deze oefeningen door een vriend(in) of partner, samen kom je sneller tot een goede tactiek. Het aanleren van nieuwe tactieken die werken is vergelijkbaar met leren autorijden of veters strikken; je leerde het niet in een dag, je bleef oefenen om het een automatisme te laten zijn; gebruik die strategie ook bij ontspannen prikken!

De strategie die goed werkte voor mij persoonlijk

Ikzelf heb jaren geleden veel baat gehad bij de ‘snelheidstrategie’: ik stelde me voor dat ik als volleerde ‘prikzuster’ bij iemand een prik moest zetten, ik acteerde als het ware iemand die met zelfvertrouwen prikt. Die zuster kon ik goed voor de geest halen, omdat ik ze de beste prikzuster was toen ik als 7-jarige in het ziekenhuis terechtkwam. Ik ‘imiteerde’ haar houding en haar vertrouwen. Dat oefende ik en ik ging mezelf sneller prikken en met veel minder ongemak. Ik conditioneerde als het ware mijn zelfvertrouwen. Dat heb ik enkele dagen voortgezet en nu hoef ik er niet meer bij na te denken; het gaat vanzelf. Zelfvertrouwen imiteren is uiteindelijk ‘vol vertrouwen zijn’ geworden; en dat wens ik alle 'zelfprikkers' toe!

 

Wanneer je hulp wilt bij het verlost raken van prikangst, neem je contact met me op om een afspraak te maken. 

Voel je vrij om vragen te stellen over dit artikel.

tips en artikelen

the good thing about the past, is that it is over...

Algemene voorwaarden

Privacy policy

© breinwerk 2022

bottom of page