top of page

Benieuwd?

neem contact met ons op

beter de weg vragen, dan verdwalen

JinteCaroline_edited_edited.jpg

Caroline Nuijts
06-38055320
caroline@breinwerk.info

visual-2.png

'overhoren' voor ouders

Ik hoor regelmatig leerlingen 'klagen' over hun ouders als het gaat om overhoren. Ze durven vaak niet overhoord te worden, omdat ze bang zijn fouten te maken. Of ze krijgen na de eerste vraag die ze niet kunnen beantwoorden te horen dat ze 'het niet kennen' en worden naar hun kamer teruggestuurd om meer te leren.

Toch is het fijn voor ouders om behulpzaam te kunnen zijn als het gaat om school. Hoe ben je dan behulpzaam en hoe spreek je af dat overhoren geen test is om te kijken wat je nog niet weet maar juist om samen te kijken wat je al wel goed snapt.

Wanneer je iets tegenkomt waarop je het antwoord nog niet weet, eens samen te onderzoeken wat dan het goede antwoord zou kunnen zijn. Schuw hierbij niet de iPad of telefoon om samen iets op te zoeken; op deze wijze ben je niet aan het 'overhoren' maar aan het samenwerken. Spreek dit vooraf eens door met je zoon of dochter om tijdens het repeteren van stof op deze manier te werk te gaan.

Voor jullie als ouders ook fijn om iets te weten te komen over hoe ons brein werkt; je zoon of dochter heeft op de kamer geleerd, de stof geleerd op een bepaalde manier en de omstandigheden waren:

  • leren achter het bureau

  • leren vanaf laptop of vanuit het boek of aantekeningen

  • leren met eigen stem in gedachten (vrijwel iedereen hoort zichzelf praten tijdens lezen of leren)

Bij overhoren veranderen er een aantal dingen:

  • verplaatsen naar andere ruimte om overhoord te worden

  • niet alleen bureau valt weg, maar de gehele ruimte is anders

  • de stem die vragen stelt is anders

  • de vragen die gesteld worden, waren nog nooit gesteld op die manier ​"zo stond het niet in het boek!" of "dat hoeven we niet te weten" zijn vast herkenbare kreten

  • laptop en/of boek vallen weg

Dit zijn voor het brein enorme veranderingen en je zoon of dochter raakt hiervan al in de war. Het feit dat er 'getoetst' gaat worden, komt hier nog eens bij en dat kan 'stressreacties' oproepen en dat gebeurt onbewust! En vanuit stress leren, is sowieso geen goed plan. Wanneer je ontspannen leert, leer je zoveel makkelijker.

Realiseer je als ouder bovenstaande en je zult op een andere manier 'overhoren'. 

Stimuleer het leren op verschillende plekken en zelfs de ene keer papa en dan weer eens mama laten overhoren; het is pittiger, maar de leerstof beklijft zoveel meer.

 

Bovenstaand werkt ook zo met het overhoren van woordjes; lees hier over het magische getal 7. Wanneer je kind moeite heeft met woordjes stampen, kun je deze tips gebruiken.

alles wat aandacht krijgt, groeit

Image by Zachary Nelson

tips en artikelen

sommige mensen zullen nooit iets leren omdat ze alles te snel begrijpen

© breinwerk 2022

bottom of page